Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου

ΔΕΠΑΝ / Επιχειρήσεις ΟΤΑ
Εικόνα: Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου

Από την αρχαιότητα ο φυσικός όρμος που ήταν τότε το σημερινό λιμάνι Κατακόλου, χρησίμευε για προσεγγίσεις πλοίων. Το Κατάκολο είναι μια παραλιακή κωμόπολη με πλούσια ιστορία, που η φύση της χάρισε απλόχερα πολλές από τις ομορφιές της. Γραφικό, με έντονο το παραδοσιακό χρώμα το Κατάκολο υποδέχεται σήμερα στο λιμάνι του τους επισκέπτες δίνοντας παράλληλα πολλές επιλογές για ευχάριστες διακοπές. Είναι χτισμένο κοντά στα ερείπια της Αρχαίας Φειάς, ενώ στην είσοδο δεσπόζουν οι παλιές σταφιδαποθήκες που τότε χρησίμευαν για την αποθήκευση της σταφίδας που έφευγε με πλοία προς τις δυτικές περιοχές.

Το λιμάνι του Κατακόλου κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα για την εξαγωγή της σταφίδας προς την Ευρώπη. Την ίδια περίοδο και για τον ίδιο λόγο κατασκευάστηκε και η σιδηροδρομική γραμμή προς Πύργο με σκοπό να μεταφέρονται τα προϊόντα πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες περιοχές της Ηλείας. Αυτή ήταν η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή που λειτούργησε στην Ελλάδα. Σήμερα τα κτήρια των σταφιδαποθηκών έχουν αναπαλαιωθεί και έχουν μετατραπεί σε καφετέριες και ταβέρνες.

Το Κατάκολο και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ένα πανέμορφο τουριστικό θέρετρο που συνδυάζει βουνό, πράσινη φύση και θάλασσα. Πρόκειται για την σημαντικότερη πύλη εισόδου της Ελλάδας από τη Δυτική Μεσόγειο. Πάνω από το Κατάκολο η τοποθεσία του Αγίου Ανδρέα και το Ποντικόκαστρο στέκουν αγέρωχα να θυμίζουν την πλούσια ιστορία του. Λίγο νοτιότερα του Κατακόλου και σε απόσταση 12 χλμ. βρίσκεται ο Πύργος, η πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, όπου εκεί μπορείτε να θαυμάσετε την σύγχρονη αγορά του αλλά και τα μνημεία του.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.