Δήμος Βριλησσίων

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Βριλησσίων

Ο Δήμος Βριλησσίων βρίσκεται στη βορειοανατολική Αττική, στις υπώρειες του Όρους Πεντελικού, από το οποίο πήραν τα Βριλήσσια και το όνομά τους αφού στην αρχαιότητα το Πεντελικό ‘Όρος ονομαζόταν Βριλησσός. Το 1949 αποσπάστηκαν από το Δήμο Χαλανδρίου και έγιναν ξεχωριστή Κοινότητα, ενώ από το 1990 αποτελούν τον ομώνυμο Δήμο. Έχουν έκταση 3.600 km2 και ο πληθυσμός του,  σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011, ανέρχεται στους 30,741 κατοίκους ενώ ο  πραγματικός πληθυσμός είναι σήμερα, (2018), περίπου 45.000 κάτοικοι.

Σχεδόν όλη η πόλη των Βριλησσίων είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή αμιγούς κατοικίας όπου επιτρέπονται μόνο κατοικίες, μικρά καταστήματα για την εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών των κατοίκων, σχολεία, κτίρια πρόνοιας, αθλητικοί χώροι. Υπάρχει πολύ καλή ρυμοτομία, αλλά και υψηλό ποσοστό ιδιωτικού πρασίνου -περιβάλλων χώρος των κτηρίων. Η εξέλιξή της περιοχής σε σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, μετά τη δημιουργία της Αττικής Οδού και τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, σε συνδυασμό με την καλή της θέση σηματοδότησαν τη γρήγορη οικιστική της ανάπτυξη .

Τα Βριλήσσια ως δήμος είναι αδελφοποιημένη πόλη με το δήμο του Ottweiler  ο οποίος βρίσκεται πλησίον της πρωτεύουσας Σααρμπρύκεν του ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας Saarland, από το έτος 1998.

Πέραν του παραδοσιακού πολεοδομικού κέντρου όπου η πλατεία Αναλήψεώς αποτελεί τον τόπο συνάντησης μικρών και μεγάλων δημοτών και επισκεπτών, λοιπούς επισκέψιμους χώρους συνιστούν το πάρκο  Μίκης Θεοδωράκης, η Πλατεία Κωνσταντίνου Τσάτσου, η Πλατεία Τρίτση, η Πλατεία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και πολλοί άλλοι μικροί χώροι πρασίνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραρεμάτια ζώνη των Αμαζόνων επί της ανατολικής ρεματιάς.

Το Άλσος Βριλησσίων Μ. Κάλλας, πρώην ναυτική βάση, φημίζεται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής, ενώ το Αττικό Πάρκο Βριλησσίων-Χαλανδρίου και το πάρκο της Ρεματιάς αποτελούν τακτικό τόπο συνάντησης και αθλοπαιδιών.

Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται το Υδραγωγείο των Βριλησσίων (έναν από τους δύο υδατοπύργους που υπήρχαν) στην Πλατεία Αγίας Λαύρας και ο Βράχος του Βριλησσού στην Πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, η προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου και το Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων, καθώς και η προτομή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Ελευθερίας. Αξιόλογο αρχιτεκτονικό κτίσμα αποτελεί και η πέτρινη κατοικία του αειμνήστου προέδρου της κοινότητας Δημητρίου Βερνάρδου, την οποία δώρισε ως κοινοτικό κατάστημα και τιμής ένεκεν δόθηκε το όνομά του στο δρόμο που διέρχεται μπροστά από το σημερινό δημαρχείο.

Ο Δήμος Βριλησσίων έχει κατακτήσει αρκετές διακρίσεις, αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας δημοτών εργαζόμενων του δήμου και δημοτικής αρχής.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.