Δήμος Σιθωνίας

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Σιθωνίας

Ο Δήμος Σιθωνίας είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης και έχει πληθυσμό 12.394 (απογραφή 2011).  Προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Σιθωνίας και Τορώνης. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε η Νικήτη. Περιλαμβάνει τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες Νικήτης, Αγίου Νικολάου, Νέου Μαρμαρά, Συκιάς, Μεταγγιτσίου και Σάρτης, καθώς και τους οικισμούς Παρθενώνα, Όρμου Παναγίας, Βουρβουρούς, Τορώνης, Πόρτο Κουφό, Τριστινίκας και Καλαμιτσίου.

Από φυσικο-γεωγραφική άποψη ο Δήμος, χαρακτηρίζεται για το πλούσιο ανάγλυφό του, αφού συνδυάζει πεδινά, ημιορεινά και ορεινά εδάφη. Όσον αφορά στη μορφολογία του εδάφους δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του: το ανάπτυγμα των ακτών που είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και η κεντρική οροσειρά της χερσονήσου που διέρχεται από το εσωτερικό του. Η πλειοψηφία των οικισμών που ανήκουν στο Δήμο είναι παραθαλάσσιοι. Η ανάπτυξη στο Δήμο συνδέεται κυρίως με διάφορες μορφές τουρισμού και με τη γεωργία. Κατά την θερινή περίοδο, ο πληθυσμός του Δήμου πολλαπλασιάζεται, ως αποτέλεσμα της εποχικής διαμονής μέσης ή μεγάλης διάρκειας παραθεριστών που διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στα όρια του Δήμου.

Η Σιθωνία είναι η μεσαία χερσόνησος της Χαλκιδικής, η οποία αποτελεί σήμερα και το Δήμο Σιθωνίας. Εκτείνεται ανάμεσα στον Τορωναίο και τον Σιγγιτικό Κόλπο και καταλήγει στο ακρωτήριο Δρέπανο. Κατά τη μυθολογική παράδοση η Σιθωνία ονομάσθηκε έτσι από τον βασιλέα του θρακικού φύλου των Οδομάντων, Σίθωνα, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Όσσας.

Σήμερα η Σιθωνία είναι ένας τόπος ευλογημένος. Η αυθεντική φυσική ομορφιά, η παράδοση στους ήπιους μεσογειακούς ρυθμούς ζωής, η σύγχρονη τουριστική υποδομή που φέρει την υπογραφή αυθεντικότητας, φιλοξενίας και φιλοκαλίας των κατοίκων και η μετάβαση στη διαχρονική αθωότητα της ελληνικής φύσης και του ελληνικού πολιτισμού, είναι η Σιθωνία.

Αρχαιολογικά μνημεία, πρωτοχριστιανικοί ναοί, βυζαντινές εκκλησίες, παραδοσιακά κτίσματα, νεοκλασικά και νεότερα οικοδομήματα, αφηγούνται την ιστορία της Σιθωνίας. Δημιουργήματα ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας που αποτελούν ζωντανές εκφράσεις του ελληνικού πολιτισμού.

Η Σιθωνία πλούσια και σε παραδόσεις, σε ήθη και έθιμα, λαϊκά πανηγύρια και γιορτές, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, προσελκύει πλήθος κόσμου όλους τους μήνες του χρόνου.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.