Δήμος Σιντικής

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Σιντικής

Ο Δήμος Σιντικής είναι δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης και δημιουργήθηκε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Κερκίνης, Πετριτσίου και Σιδηροκάστρου και των κοινοτήτων Αχλαδοχωρίου, Αγκίστρου και Προμαχώνος. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 1.103,431 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 22.195 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε το Σιδηρόκαστρο.

Ο Υδροβιότοπος Λίμνης Κερκίνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Aν και η σημερινή λίμνη της Κερκίνης, αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, έγινε ένα με τη φύση και εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη. Η ποικιλομορφία της βλάστησης, η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, η πλούσια ιχθυοπανίδα και τα πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων που υπάρχουν στην περιοχή, είναι η φυσική συνέχεια της ζωής που υπήρχε πριν από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, τη δεκαετία του 1930, που κατάφερε και δάμασε τα νερά του Στρυμόνα και έδωσε ζωή στο σερραϊκό κάμπο.

Τα Οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη αποτελούν επίσης από τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, με το Ρούπελ να είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στο οχυρό, που λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο, οι δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του με μήκος σχεδόν 4.251 μ. είναι επισκέψιμες, καθώς και το οργανωμένο μουσείο που υπάρχει εκεί.

Το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στο Ακριτοχώρι και θυμίζει έντονα Άγιο Όρος, αφού είναι κτισμένο στα πρότυπα της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, της οποίας και είναι μετόχι. Μοναδικό σημείο αναφοράς για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική παράδοση, αφού οικοδομήθηκε αποκλειστικά με βυζαντινή τεχνική.

Η κάθοδος του Κρουσοβίτη από τον Λαϊλιά προς το Σιδηρόκαστρο, έχει διαμορφώσει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και πλούσια βλάστηση, με τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, Β.Α του Καπνοφύτου, να δίνουν το δικό τους χρώμα. Πολλοί χαρακτηρίζουν την κοιλάδα, ως τα «Τέμπη» των Σερρών. Στο ύψος των «Ζεστών Νερών», στους πρόποδες του Μαύρου Βράχου, ένα μικρό τεχνητό φράγμα έχει δημιουργήσει δύο υπέροχους καταρράκτες, ενώ παρακάτω τα νερά του Κρουσοβίτη χάνονται στη γη και μετά από μια υπόγεια διαδρομή μέσω ενός σπηλαίου με πανέμορφους σταλαγμίτες, βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Οι Ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου είναι γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια και χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το παλαιό βυζαντινό χαμάμ καταστράφηκε μερικώς στους Βαλκανικούς Πολέμους όμως ανακαινίσθηκε δύο φορές, μία το 1930 όταν ο αρχιτέκτονας Τσαγκρής το ενσωμάτωσε στο ξενοδοχείο που κατασκεύασε και μια δεύτερη φορά το 2000. Το βυζαντινό λουτρό θεωρείται το παλαιότερο της χώρας. Χρονολογείται από το 950 μΧ, ενώ δέχτηκε σημαντικές  αρχιτεκτονικές επιρροές από τους Οθωμανούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.