Δήμος Ρήγα Φεραίου

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Ρήγα Φεραίου

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αποτελείται από τους πρώην Δήμους Φερών και Κάρλας και την πρώην Κοινότητα Κεραμιδίου και έχει ως έδρα του το Βελεστίνο. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο βορειοδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και συνορεύει νότια με το Δήμο Αλμυρού και το Δήμο Βόλου, ανατολικά με το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, δυτικά με τους Δήμους Φαρσάλων και Κιλελέρ και βόρεια με το Δήμο Αγιάς.

Η έκταση του Δήμου είναι 550.636 τ.χιλ. και καταλαμβάνει το 20,89% της συνολικής έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 15.000 κατοίκους.

Ο Δήμος διαθέτει πλούσια ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά και αποτελεί σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων. Αποτελεί τη γενέτειρα του μεγάλου Εθνομάρτυρα και Εθνεγέρτη, Ρήγα Βελεστινλή με μνημεία αφιερωμένα στη μεγάλη αυτή ιστορική φυσιογνωμία με ένα από τα πρωτότυπα αντίτυπα της Χάρτας του να φυλάσσεται σε Εκθεσιακό Χώρο στο Βελεστίνο.

Παράλληλα, ο επισκέπτης στη Δημοτική Ενότητα Φερών συναντά πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα προερχόμενα από την παλαιά πόλη των αρχαίων Φερών, όπως το Ναό του Θαυλίου Διός, την Ακρόπολη Φερών, τους Θολωτούς Τάφους των Φερών και την Υπέρεια Κρήνη.

Επίσης, στην περιοχή συντελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα έργα, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, πηγή ζωής και φυσικής ομορφιάς. Στη Δημοτική Ενότητα Κάρλας, συναντά κανείς χαλάσματα από αρχαία φρούρια, Ακρόπολη Ελληνιστικής Εποχής, λείψανα οικιών και κιβωτιόσχημους τάφους προϊστορικού οικισμού, αρχαιολογικά ευρήματα Μυκηναϊκής εποχής, το μουσείο φυσικής ιστορίας, καθώς και το μουσείο φωτογραφίας του Δ. Λέτσιου στην Τ.Κ. Κερασιάς και το μουσείο λιμναίου πολιτισμού στην Τ.Κ. Καναλίων.

Σημαντική πρόσβαση σε υπέροχες παραλίες στο Αιγαίο προσφέρει η πρώην Κοινότητα Κεραμιδίου με το παραλιακό μέτωπο Κεραμίδι-Βένετο. Παράλληλα, Ιεροί Ναοί, εξωκλήσια και η Ιερά Μονή Φλαμουρίου κοσμούν όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Ο Δήμος ετησίως προσελκύει πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως τα «ΡΗΓΕΙΑ», που περιλαμβάνουν παραδοσιακές, αθλητικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις-εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες. Αποτελεί, σίγουρα, έναν ενδιαφέρον προορισμό με πλούσια ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία που μπορεί ο κάθε επισκέπτης να ανακαλύψει.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.