Δήμος Πλατανιά

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά είναι Δήμος της Περιφέρειας Κρήτης που συστάθηκε με το Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/7.6.2010, τχ. Α’) και αποτελείται από τέσσερις Δημοτικές Ενότητες και πενήντα μία Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

Προέκυψε από τη συνένωση των πρώην Δήμων (νυν δημοτικών ενοτήτων) Πλατανιά, Βουκολιών, Κολυμβαρίου και Μουσούρων – και έχει ως έδρα το Γεράνι στη Δ.Ε. Πλατανιά. Η έκταση του Δήμου – ο οποίος βρίσκεται στη Δυτική Κρήτη και ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) Χανίων – είναι 495,4 τ.χλμ. και ο πραγματικός πληθυσμός αυτού ανέρχεται σε 20.972 κάτοικους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και τη Γενική Απογραφή Πληθυσμού που διενεργήθηκε το 2011.

Ο Δήμος Πλατανιά εκτείνεται από τα βόρεια παράλια του Νομού Χανίων έως και το οροπέδιο του Ομαλού, απ’ όπου ξεκινάει η διαδρομή του Φαραγγιού της Σαμαριάς,  συνορεύει στα ανατολικά με το Δήμο Χανίων, στα δυτικά με το Δήμο Κισσάμου και στα νότια με το Δήμο Καντάνου – Σελίνου και το Δήμο Σφακίων ενώ ολόκληρη η βόρεια πλευρά του “βρέχεται” από το Κρητικό πέλαγος.

Ο Δήμος Πλατανιά διαθέτει μοναδικά ιστορικά, περιβαλλοντικά και θρησκευτικά μνημεία, καταγάλανα νερά, πανέμορφες φυσικές διαδρομές, βραχώδεις βουνοπλαγιές, επιβλητικά φαράγγια, δεκάδες κατάφυτα μονοπάτια, εναλλακτικές διαδρομές για πεζοπορία ή ποδηλατοδρομία, παραδοσιακά χωριά, ταβέρνες με μοναδικές γεύσεις και έντονη νυχτερινή ζωή ενώ η οικονομία της περιοχής στηρίζεται κύρια στον τουρισμό και στον πρωτογενή/αγροτικό τομέα.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.