Δήμος Παιονίας

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Παιονίας

Ο Δήμος Παιονίας είναι δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αξιουπόλεως, Ευρωπού, Γουμένισσας, Πολυκάστρου και της Κοινότητας Λιβαδίων. Η έκταση της Παιονίας είναι 929,7 τ.χλμ. και ο μόνιμος πληθυσμός της 28.493 κάτοικοι (απογραφή 2011). Διοικητική πρωτεύουσα του νέου δήμου είναι το Πολύκαστρο, ιστορική έδρα η Γουμένισσα και συνολικά οι κατοικημένοι οικισμοί ξεπερνούν τους 52.

Ο Δήμος Παιονίας διαθέτει μια στρατηγική γεωγραφική θέση, καθώς τον διασχίζει ο Αξιός ποταμός και η νέα και παλιά Εθνική Οδός Ευζώνων – Αθηνών. Παράλληλα, με τους δύο σημαντικούς Συνοριακούς Σταθμούς, αυτόν των Ευζώνων και τον σιδηροδρομικό Σ. Σ. Ειδομένης αποτελεί την κύρια είσοδο της χώρας προς Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη. Συνορεύει με τους Δήμους Πέλλας και Αλμωπίας δυτικά, Χαλκηδόνας στα νότια, Κιλκίς ανατολικά και βόρεια με το κράτος της FYROM. Απέχει από το Κιλκίς 30 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 60 χλμ. Και η συνολική του έκταση αντιστοιχεί στο 36,87% της έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Στην περιοχή λόγω του όρους Πάικου και του Αξιού ποταμού συναντάμε πλούσια πανίδα, χλωρίδα, ιχθυοπανίδα και άγρια πανίδα. Υπάρχουν 2 μόνιμα καταφύγια θηραμάτων στη Γρίβα  – Φανό, 24.740 στρεμμάτων και στην Ειδομένη 800 στρεμμάτων.

Οι κύριοι πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία ενώ όσον αφορά στις παραγωγικές δραστηριότητες στην περιοχή της Παιονίας, υπάρχει θεσμοθετημένος χώρος υποδοχής βιομηχανικών – βιοτεχνικών δραστηριοτήτων (ΒΙ.ΠΑ Αξιούπολης και Πολυκάστρου) αλλά η περιοχή με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα είναι η ονομαζόμενη Βιομηχανική Περιοχή του Πολυκάστρου στους οικισμούς Άσπρου, Λιμνοτόπου και Σιταριάς. Το αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας κοντά στο Πολύκαστρο χρησιμοποιείται από την Αερολέσχη Πολυκάστρου και καταλαμβάνει εκτάσεις που ανήκουν στο Στρατό και στο Δήμο και αποτελεί εν δυνάμει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής.

Ο Δήμος Παιονίας διαθέτει πλούσια Πολιτιστική, Αρχαιολογική και Λαογραφική Κληρονομιά με κορυφή του δόρατος τον Αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού. Ακολουθούν ο Μακεδονικός Τάφος στον οικισμό της Τούμπας, το Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου, το Μουσείο της ιστορικής μάχης του Σκρα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης, Λαογραφικά Μουσεία, Μεταβυζαντινά μνημεία της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου και Ιερές Μονές – Ησυχαστήρια.

Η ιστορική έδρα της Παιονίας, η Γουμένισσα, είναι κτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Πάικου διατηρώντας την παραδοσιακή της φυσιογνωμία. Αποτελεί κέντρο αμπελουργίας και φημίζεται εδώ και αιώνες για τα κρασιά της με τη γνωστή ονομασία προέλευσης.

Ο εκρηκτικός και «χάλκινος» ήχος, το βαλκανικό αποτύπωμα στη μουσική τους, ο γρήγορος ρυθμός και η δεξιοτεχνία τους έκαναν τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» φημισμένα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και στο ρεπερτόριό τους μετρούν πολυάριθμες συνεργασίες με Έλληνες και ξένους μουσικούς, δίσκους, αφιερώματα και συναυλίες.

Ο Δήμος Παιονίας αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους φυσιολάτρεις καθώς προσφέρει απλόχερα τις ομορφιές της φύσης. Τον επισκέπτη υποδέχονται φιλόξενα ο Αξιός ποταμός, το μαγευτικό όρος Πάικο, τα Λιβάδια που αποτελούν έναν μικρό επίγειο παράδεισο σε υψόμετρο 1.200 μ., η Λίμνη Μεταλλείου, οι Καταρράκτες του Σκρα με την πανέμορφη Γαλάζια Λίμνη. Και τέλος μια εκπληκτική όαση δροσιάς στον κάμπο του Αξιού αποτελεί το σύγχρονο κολυμβητήριο του Ευρωπού.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.