Δήμος Παγγαίου

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Παγγαίου

Ο Δήμος Παγγαίου προέκυψε από την εφαρμογή του Ν.3852/2010 “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης”, έχει ως έδρα του την Ελευθερούπολη και αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες α. Ελευθερούπολης, β. Πιερέων, γ. Παγγαίου, δ. Ελευθερών και ε. Ορφανού. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πραγματικού πληθυσμού του 2010, με ΦΕΚ 3465/28.12.2012, ο πληθυσμός του Δήμου Παγγαίου διαμορφώνεται στους 32.085 κατοίκους.

Ο δήμος παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία στο ανάγλυφο του. Διαθέτει μια εντυπωσιακή ακτογραμμή 65 χλμ., στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις καλοκαιρινές του διακοπές, έχοντας τη δυνατότητα επιλογής, ανάμεσα σε πολυσύχναστες παραλίες και σε ήσυχους, ερημικούς κολπίσκους.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα μοναστήρια και οι εκκλησίες του τόπου για όποιον θέλει να γνωρίσει καλύτερα τη βυζαντινή και λαϊκή τέχνη σε όλες της εκφάνσεις: αρχιτεκτονική, γλυπτική, αγιογραφία. Αξίζει να επισκεφθεί την ιστορική Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοινίσσης, μοναστήρι με μεγάλη ιστορία και συμμετοχή στους εθνικούς μας αγώνες και να θαυμάσει από κοντά το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο της που σμίλεψαν χέρια άξιων μαστόρων. Έντονο είναι και το πολιτιστικό στοιχείο στο δήμο, με ποικίλες εκδηλώσεις, συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, ιστορικά και λογοτεχνικά αφιερώματα και βιβλιοπαρουσιάσεις προσφέροντας ποιοτική ψυχαγωγία στους δημότες και τους επισκέπτες. Έτσι, σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές πανηγύρεις που συνοδεύονται από λαϊκά γλέντια και αναβιώσεις εθίμων μένει ζωντανή η παράδοση του τόπου προσκαλώντας τον καθένα να συμμετέχει.

Στο Δήμο Παγγαίου βρίσκονται και τα Λουτρά Ελευθερών τα οποία διαθέτουν υδροθεραπευτήριο μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο προσφέροντας μία εναλλακτική μορφή τουρισμού (ιαματικός τουρισμός), καθώς μπορούν να συνδυαστούν με το Πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων, που βρίσκεται στον γειτονικό δήμο Καβάλας.

Τέλος, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει σε πέτρινα χτιστά γεφύρια και να περιπλανηθεί σε παραδοσιακούς οικισμούς και μονάδες φιλοξενίας χτισμένες με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και να δει τα περίφημα οινοποιεία που έχουν χαρίσει φήμη στην περιοχή και όχι μόνο. Το μονοπάτι της Μεσορόπης, ο καταρράκτης της Νικήσιανης και μια σπηλιά μέσα στην οποία κρύβεται μια ολόκληρη λίμνη με παγωμένα νερά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Η Μουσθένη και η Μεσορόπη, είναι χωριά γεμάτα από παράδοση, με αρχοντόσπιτα, πέτρινα γεφύρια και βρύσες με παγωμένο βουνίσιο νερό, βουτηγμένα στο πράσινο.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.