Δήμος Νικόλαου Σκουφά

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Νικόλαου Σκουφά

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, ξεκίνησε τη λειτουργία του από 1-1-2011, με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Έχει ως έδρα το Πέτα και ιστορική έδρα το Κομμένο και προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Πέτα, Αράχθου, Κομποτίου και της κοινότητας Κομμένου.

Είναι ένας Δήμος ιστορικός, καθώς φέρει το όνομα του Εθνεγέρτη και Ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας, Νικολάου Σκουφά, ο οποίος γεννήθηκε στο Κομπότι και αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδέα της Επανάστασης του Γένους. Επιπροσθέτως, στις σελίδες της νεώτερης ιστορίας της χώρας είναι με έντονα γράμματα χαραγμένες, η Μάχη του Πέτα της 4ης Ιουλίου του 1822 με τη θυσία των Ελλήνων και Φιλελλήνων στον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας καθώς και το Ολοκαύτωμα του Κομμένου της 16ης Αυγούστου 1943 με την σφαγή 317 αμάχων θυμάτων από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Ο Δήμος έχει να επιδείξει μοναδικές ομορφιές καθώς το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο προσδίδει αξιοζήλευτες εναλλαγές στο φυσικό του τοπίο. Στο βόρειο τμήμα του, που είναι ημιορεινό, δεσπόζει το Πέτα, με την παραδοσιακή του Πλατεία, τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, το Μνημείο των Φιλελλήνων, την Μονή του Θεοτοκιού, το Λαογραφικό Μουσείο την πανέμορφη Λίμνη Πουρναρίου και την πανοραμική θέα προς την Άρτα και τον Αμβρακικό Κόλπο. Την ημιορεινή ζώνη συμπληρώνουν οι καταπράσινοι οικισμοί του Κλειστού, του Ζυγού, της Μαρκινιάδας, της Μέγκλας και των Μελατών οι οποίοι προσφέρουν μαγευτική θέα προς τη λίμνη.

Κατηφορίζοντας συναντά κανείς, τον ταχέως αναπτυσσόμενο οικισμό του Άγιου Δημητρίου με την όμορφη πλατεία του, το παραδοσιακό Νεοχωράκι με τα πέτρινα σπίτια του, την όμορφη Αμφιθέα και τη γραφική Μεγάρχη.

Στο κεντρικό σημείο του Δήμου βρίσκεται το Κομπότι, με αξιοθέατα τον Ανδριάντα του Νικολάου Σκουφά, τα Τούρκικα Φυλάκια (Κούλιες), το Λιμάνι και Περιβαλλοντικό Κέντρο Κόπραινας, την Παραλία Ράμματος και την Παλιά Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, καθώς και οι Σελλάδες με την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Λίγο πιο ανατολικά, ψηλά στο λόφο, στέκεται σαν στολίδι το Φωτεινό με την μοναδική του θέα προς τον Αμβρακικό. Αμφιθεατρικά στον απέναντι λόφο είναι χτισμένη η Περάνθη που ατενίζει τον κάμπο της Άρτας και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Το νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα του Δήμου, που είναι πεδινό και διασχίζεται από τον ποταμό Άραχθο, συναντά κανείς, πολλούς διάσπαρτους αγροτικούς οικισμούς. Ανατολικά του ποταμού βρίσκονται οι Συκιές, ο Λουτρότοπος και το μαρτυρικό Κομμένο. Στην απέναντι όχθη, δίπλα στην πανέμορφη κοίτη του Αράχθου, είναι χτισμένο το Νεοχώρι, με το Παραποτάμιο Πάρκο του, τη γραφική παραλία Πλατανάκι και τις μαγευτικές λιμνοθάλασσες με τα διβάρια τους. Το όμορφο σκηνικό συμπληρώνουν διαδοχικά, ο Παχυκάλαμος, η Ακροποταμιά, ο Ανθότοπος, Αγία Παρασκευή και τα Κολομόδια.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.