Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, με έδρα το Μορφοβούνι συστάθηκε με το Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α /7-6-2010) γνωστό ως «Καλλικράτης». Αποτελείται από δύο Δημοτικές Ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στους δύο συγχωνευθέντες Δήμους, ήτοι Πλαστήρα και Νεβρόπολης Αγράφων, με  3.791 κατοίκους και έκταση 93.166 στρέμματα η πρώτη, και η δεύτερη με συνολικό πληθυσμό 3.601 κατοίκους και έκταση 105.184 στρέμματα (απογραφή 2001).

Η λίμνη Ν. Πλαστήρα ως έργο φέρει τη σφραγίδα του Νικολάου Πλαστήρα, ο οποίος από την στιγμή της σύλληψης της ιδέας μέχρι το θάνατό του, υποστήριζε και προώθησε με φανατισμό την κατασκευή του.

Αυτό το αναμφισβήτητα μεγάλο έργο, με τις μοναδικές για τις γύρω περιοχές ωφέλειες, έμελλε να στιγματίσει για πάντα τον τόπο και το τοπίο. Από τις σπάνιες περιπτώσεις που μια ανθρώπινη παρέμβαση συνεργεί στη δημιουργία ενός απαράμιλλης ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος, που φυσικά καθιέρωσε τη λίμνη ως έναν από τους πλέον διάσημους τουριστικούς προορισμούς. Χιονισμένη ή καταπράσινη, φθινοπωρινή ή δροσιστική μοιάζει «άλλη» κάθε εποχή -κάθε στιγμή της μέρας- χαρίζοντάς μας σπάνιες εικόνες, άλλα τοπία, άλλα χρώματα, άλλες ομορφιές.

Η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί το πλέον πετυχημένο παράδειγμα παρέμβασης του ανθρώπου στη Φύση. Η αρμονία και η ομορφιά του τοπίου δίνει την αίσθηση ότι η λίμνη είναι φυσική, και μόνο όταν φθάνει κανείς στο φράγμα καταλαβαίνει ότι είναι αποτέλεσμα τεχνικού έργου.

Οι περισσότερες υποδομές συγκεντρώνονται στις δυτικές όχθες της λίμνης. Εδώ βρίσκεις πάμπολλα καφέ κι εστιάτορα με εκπληκτικές γαστρονομικές απολαύσεις, ξενώνες και ξενοδοχεία για κάθε βαλάντιο, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές πλάι στις όχθες, να προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη. Χώροι συχνά εντυπωσιακοί, γεμάτοι ζεστασιά κι άλλοτε με μια πολυτελή ατμόσφαιρα που συνθέτουν μπαρόκ επιρροές. Τοξοβολία πλάι στις ακτές, βαρκάδα, κανό. ιππασία, ποδηλασία, ορεινές διαδρομές, ποδήλατο λίμνης θα βρει κανείς ώστε να αξιοποιήσει το χρόνο δημιουργικά και ευχάριστα.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.