Δήμος Λαυρεωτικής

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Λαυρεωτικής

Ο Δήμος Λαυρεωτικής είναι δήμος της Περιφέρειας Αττικής ο οποίος συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης και προήλθε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Λαυρεωτικής, Κερατέας και της κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου. Η έκταση του είναι 176.87 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 25.102 κάτοικοι, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου είναι το Λαύριο.

Το Λαύριο τοποθετημένο στο νοτιοανατολικό μέρος της Αττικής είναι γνωστό για την εξόρυξη ασημιού, μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της πόλης-κράτους της Αθήνας, για την παραγωγή νομισμάτων και τη χρηματοδότηση του Αθηναϊκού στόλου. Κτισμένο εξ ολοκλήρου από την αρχή το 1865, με άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο στο μεγαλύτερο μέρος του, κοσμείται με μεγάλες πλατείες, άλση, ελεύθερους χώρους και πλήθος σημαντικών νεοκλασσικών κτηρίων. Χαρακτηριστικό είναι το πλήθος των φοινίκων στις λεωφόρους, τις πλατείες και προπάντων το φημισμένο άλσος του Κυπριανού γνωστό ως “Φοινικόδασος”.

Αξιοθέατα αποτελούν τα νεοκλασσικά του κτήρια, όπως τα γραφεία της πρώτης μεταλλευτικής εταιρείας στο λιμάνι που σήμερα στεγάζουν το Δημαρχείο, το κτήριο του συλλόγου των Φιλομούσων (Πολιτιστικό Κέντρο), το κτήριο του παλαιού Α΄ Δημοτικού Σχολείου, το κτήριο της “Ευτέρπης” που στέγαζε την ομώνυμη Φιλαρμονική, η Ψαραγορά, καθώς και πολλά άλλα ιδιωτικά κτήρια. Αξιόλογοι είναι και οι ναοί του, καθώς και τα αναστυλωμένα ιστορικά βιομηχανικά κτήρια που σήμερα στεγάζουν κυρίως πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως το Μηχανουργείο και το Χυτήριο της Εταιρείας των Μεταλλουργείων Λαυρίου και φυσικά το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τμήμα της πόλης έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο.

Η πόλη διαθέτει το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με επιβατηγό και εμπορικό χαρακτήρα. Το ακρωτήριο του Σουνίου με τον επιβλητικό Ναό του Ποσειδώνα, η γαλάζια ακτογραμμή και ο Εθνικός Δρυμός, αποτελούν εξαιρετικής σημασίας αξιοθέατα. Τέλος, σημαντικό αρχαίο κληροδότημα της πόλης αποτελεί το αρχαίο θέατρο του Θορικού –το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στον κόσμο- με τους μυκηναϊκούς τάφους και τις αρχαίες γαλαρίες να το περιβάλλουν.

Η Δημοτική Κοινότητα Κερατέας  βρίσκεται χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του όρους Πάνειο σε υψόμετρο 190 μέτρων. Η Κερατέα, γνωστή για την ευφορία της γης της και η οικονομία της βασίζεται σήμερα στην ήπια βιομηχανία και τη γεωργία, με ιδιαίτερη βάση να δίνεται στην αμπελουργία, την οινοποιία, τη μελισσοκομία και την παραγωγή λαδιού. Απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Αττικής κι έχει κοντινότερες παραλίες την Παραλία Κακής Θάλασσας και τη Δασκαλειού.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι οικισμός στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής και έδρα κοινότητας. Μέσα και γύρω από τον Άγιο Κωνσταντίνο βρίσκονται τέσσερα ορυχεία: Σερπιέρι, Κριστιάνα, Υλαρίων και Ζαν-Μπαμπίστ, τα οποία όλα συνδέονται μεταξύ τους. Κατά τη αρχαιότητα, η περιοχή ήταν γνωστή ως Μαρώνεια. Το κοίτασμα αργύρου στην περιοχή ανακαλύφθηκε το 483 π.Χ. και ήταν πολύ πλούσιο. Τα αρχαία ορυχεία άρχισαν να επαναλειτουργούν τη δεκαετία του 1860. Το 1869 κατασκευάστηκε σιδηρόδρομος που ένωνε τα ορυχεία με το λιμάνι του Λαυρίου. Το κτίριο που στέγαζε τις μηχανές του ορυχείου Σερπιέρι και ο ανελκυστικός πύργος 1 από το 1975 έχουν μετατραπεί σε μεταλλευτικό-ορυκτολογικό μουσείο, το οποίο πέρα από τα μηχανήματα στεγάζει και ορυκτά που εξορύχτηκαν από τα ορυχεία. Η περιοχή είναι γνωστή και για τους αγώνες ράλι σπρίντ που φιλοξενεί.

Η περιοχή του Λαυρίου μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τόπος με μεγάλη ιστορική και μνημειακή πυκνότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.