Δήμος Καβάλας

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας εκτείνεται σε μια περιοχή 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βορειανατολικό τμήμα της Ελλάδος, με πληθυσμό 70.501 κατοίκων εντός των διοικητικών του ορίων και πυκνότητα πληθυσμού 200 κάτοικοι/χ.λ.μ.2. Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στην πόλη της Καβάλας (56.000), η οποία συγκεντρώνει τις διοικητικές λειτουργίες που εξυπηρετούν όλους τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Ο Δήμος Καβάλας προέκυψε από τη συνένωση του πρώην Δήμου Καβάλας και του Δήμου Φιλίππων. Αποτελείται από τη Δημοτική Ενότητα Καβάλας και τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων που περιλαμβάνουν συνολικά 26 οικισμούς. Η γεωμορφολογία του ποικίλει, συνδυάζοντας ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ποικιλία οικοσυστημάτων και την προστατευόμενη περιοχή «Κόλπος Παληού-Όρμος Ελευθερών» που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000.

Η Καβάλα και η περιοχή της στο διάβα των χρόνων άφησε σημαντική πολιτισμική παρακαταθήκη. Προϊστορικοί οικισμοί, βραχογραφίες, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι με κορωνίδα την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο μνημείων της UNESCO, τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας, ιστορικά γεγονότα, όπως η μάχη των Φιλίππων, η έλευση του Αποστόλου Παύλου, η βάπτιση της πρώτης ευρωπαίας χριστιανής, η ίδρυση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας στην Ευρώπη, μουσεία, ιστορικά αρχεία, πληθώρα μνημείων και ιστορικών κτιρίων, παραδοσιακοί οικισμοί, υλικά και άυλα απομεινάρια μιας άλλοτε πολυπολιτισμικής κοινωνίας, διεξαγωγή mega-events και άλλων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, αξιόλογη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, συνθέτουν την πλούσια και πολυδύναμη πολιτισμική φυσιογνωμία της.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.