Δήμος Καστοριάς

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Καστοριάς

Ο Δήμος Καστοριάς είναι δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος συστάθηκε το 2011 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αγίας Τριάδας, Αγίων Αναργύρων, Βιτσίου, Καστοριάς, Κλεισούρας, Κορεστίων, Μακεδνών, Μεσοποταμιάς και της κοινότητας Καστρακίου.

Ο πληθυσμός του είναι 35.874 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ενώ καλύπτει μια έκταση 763.315 τ.μ. στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας, που συνορεύει με την Αλβανία. Συνδέεται οδικώς μέσω της Εγνατίας Οδού με τη Θεσσαλονίκη, την Κορυτσά και την Αθήνα, ενώ είναι προσβάσιμη και με αεροπλάνο από την Αθήνα. Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ότι η περιοχή έχει κατοικηθεί ακόμη και από τη νεολιθική εποχή. Ο προϊστορικός οικισμός του Δισπηλιού είναι ένας από τους παλαιότερους λιμενικούς οικισμούς που ανακαλύφθηκαν ποτέ στην Ευρώπη, δίνοντας μια εικόνα ενός πρώιμου πολιτισμού με αξιοθαύμαστα επιτεύγματα.

Έδρα του Δήμου είναι η ιστορική πόλη της Καστοριάς, τόπος με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, πλούσια πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, ένα από τα εναπομείναντα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού. Αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με πλούσια φύση και ιστορία: η πόλη της Καστοριάς -από κάθε άποψη- εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της. Η πόλη της Καστοριάς κοσμείται από παλιά αρχοντικά που χρονολογούνται στην οθωμανική περίοδο, ενώ τμήματα των παλαιών βυζαντινών τειχών στέκονται επίσης. Χτισμένα τον 17ο και 18ο αιώνα, είναι οι αδιαμφισβήτητες μάρτυρες της οικονομικής και καλλιτεχνικής ευημερίας εκείνης της εποχής, όταν οι γουναράδες επέκτειναν τις δραστηριότητές τους εκτός των συνόρων της χώρας.

Η λίμνη της Καστοριάς συνδέεται άμεσα με τον χαρακτήρα, την ιστορία και την ανάπτυξη της περιοχής. Έχει χαρακτηριστεί ως “Μνημείο Φυσικής Ομορφιάς” από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο “Natura 2000”. Η λίμνη Ορεστιάδα καλύπτει έκταση περίπου 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το μέγιστο βάθος της είναι 9,5 μέτρα. Είναι ένας υγρότοπος μεγάλης σημασίας τόσο για τα υδρόβια όσο και για τα θηρευτικά πουλιά, καθώς διατηρεί μια πλούσια πανίδα πτηνών – περίπου 200 είδη – συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων και απειλούμενων ειδών, που προστατεύονται από το διεθνές και το εθνικό δίκαιο. Εκτός από τον μεγάλο αριθμό πτηνών που κατοικούν στη λίμνη, είναι η μοναδική λίμνη στην Ελλάδα, όπου συναντάμε μια σημαντική περιοχή δάση από υδρόφιλα δέντρα, που αποτελούν ένα από τα πιο σπάνια οικοσυστήματα στην Ευρώπη.

Η απασχόληση στον Δήμο Καστοριάς είναι συνυφασμένη, με τον κλάδο της γουνοποιίας, το εμπόριο καθώς η πόλη της Καστοριάς, αποτελούσε ιστορικά και αποτελεί ως και σήμερα το εμπορικό κέντρο του Νομού και τον Τουρισμό όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τουριστική ανάπτυξη και αύξηση των τουριστικών υποδομών.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.