Δήμος Ήλιδας

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ

Ο Δήμος Ήλιδας βρίσκεται γεωγραφικά στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ιστορικά τόπους της Δυτικής Ελλάδας, αφού στα όρια του φιλοξενεί απίστευτες ομορφιές όπως η μαγευτική παραλία της Κουρούτας, αλλά και ιστορικά σημεία ιδιαίτερης σημασίας όπως η Αρχαία Ήλιδα, η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

Η έδρα του Δήμου Ήλιδας βρίσκεται στην πόλη της Αμαλιάδας, όπου δεκάδες δρόμοι ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτή. Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη, κτισμένη στο κέντρο του εύφορου Ηλειακού κάμπου. Κοντινές διαδρομές τη συνδέουν με τα ορεινά της Πελοποννήσου, αλλά και τα πανέμορφα παράλια του Ιονίου. Τα δυτικά όρια του δήμου είναι οι παραμυθένιες ακτές του Ιονίου πελάγους και ανατολικά οι δασωμένοι καταπράσινοι λόφοι, στους οποίους καταλήγει ο ορεινός όγκος της κεντρικής Πελοποννήσου.

Παραλία Κουρούτας: Η βασίλισσα της Πελοποννήσου. Μια μαγική ακτογραμμή, με βελούδινες παραλίες που βρίσκονται σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από την Αμαλιάδα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Ηλείας. Η παραλία Κουρούτας εκτός από την πεντακάθαρη πλαζ που κάθε χρόνο βραβεύεται με τη Μπλε Σημαία του ομώνυμου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει στον επισκέπτη πολλές επιλογές για διαμονή και διασκέδαση, φροντίζοντας να γίνει η παραμονή του ξεκούραστη και απολαυστική.

Αρχαία Ήλιδα: Η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Αρχαία Ήλιδα κατά την αρχαιότητα ήταν η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Μία πόλη που δεν χρειάστηκε ποτέ να κλειστεί με τείχη, αφού ποτέ δεν είχε εχθρούς.  Στις εγκαταστάσεις της φιλοξενούνταν και προπονούνταν αθλητές από όλο, το γνωστό τότε, κόσμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια στον ιερό τόπο τέλεσης, την Αρχαία Ολυμπία. Συστηματικές ανασκαφές αποκάλυψαν την αρχαία πόλη, μυκηναϊκούς τάφους, πλήθος μνημείων και ευρημάτων, τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο επισκέπτης στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί να θαυμάσει και το μοναδικό στο είδος του Αρχαίο Θέατρο, του οποίου η λίθινη σκηνή με το προσκήνιο και τα παρασκήνια είναι από τα παλαιότερα της αρχαίας Ελλάδας.

Λίμνη Καραμανλή: Ένα Ελβετικό τοπίο στην καρδιά της Πελοποννήσου. Πολύ κοντά στην Αμαλιάδα και σε απόσταση αναπνοής από την Αρχαία Ήλιδα, βρίσκεται η Λίμνη Κωνσταντίνος Καραμανλής, που δημιουργήθηκε από το τεχνητό φράγμα του ποταμού Πηνειού. Η λίμνη προσφέρει ξεχωριστές απολαύσεις για όλες τις εποχές του χρόνου. Από κανό και καγιάκ, μέχρι ξεχωριστούς περιπάτους στο δρυοδάσος της Κάπελλης, το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα.

Μουσείο Μπελογιάννη: Εκεί που η ιστορία συναντά το μύθο. Το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» άνοιξε τις πύλες του στις αρχές του 2017. Δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση επιστημονικής ομάδας που αποτελείται από έγκριτους ιστορικούς του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ενώ στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της οικογένειας Μπελογιάννη στο κέντρο της Αμαλιάδας, που στέγασε τα παιδικά όνειρα του αγωνιστή της Αριστεράς, Νίκου Μπελογιάννη.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.