Δήμος Ωρωπού

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Ωρωπού

Ο Δήμος Ωρωπού βρίσκεται βορειανατολικά της Αθήνας, σε απόσταση μόλις περίπου 40 χιλιομέτρων από το κέντρο της. Προέκυψε από τη συνένωση 12 οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης το 2010, με τον νόμο του Καλλικράτη, καθιστώντας τον ένα από τους μεγαλύτερους σε διοικητικά όρια της Ελλάδας.

Η έδρα του Δήμου βρίσκεται στη Σκάλα Ωρωπού, που είναι μια ενιαία πόλη με τα Νέα Παλάτια Ωρωπού και αποτελούν το μεγαλύτερο οικιστικό σύμπλεγμα του Δήμου και το κέντρο αυτού.

Ο Δήμος έχει τον χαρακτήρα μιας ημιαστικής παραθεριστικής περιοχής, που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή κατοικούν 34.000 μόνιμοι κάτοικοι, αριθμός που δεκαπλασιάζεται σχεδόν τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελεί το κοντινότερο επίνειο της πρωτεύουσας, και προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, όλους τους μήνες του χρόνου, σχεδόν από όλη την Ελλάδα.

Είκοσι χιλιόμετρα ακτογραμμών περιμένουν να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες, που θα επιλέξουν την περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες, με άρτια οργανωμένες υποδομές, και πλήρη στήριξη από τα εκατοντάδες καταστήματα της περιοχής. Αντίστοιχα κατά τους χειμερινούς μήνες, οι επισκέπτες θα βρουν καταπληκτικούς προορισμούς για περπάτημα και περιήγηση στα ορεινά χωριά του Δήμου μας, όπως Αυλώνα, Κάλαμο, Μαλακάσα, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες, και επισκεπτόμενοι τις δεκάδες παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής, θα νιώσει τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων τους.

Εκκλησίες και δεκάδες επισκέψιμα μοναστήρια προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό, με κυριότερη την Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μήλεσι, όπου έζησε και εκοιμήθη ο Άγιος Πορφύριος.

Πλήθος κόσμου επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαράειου στο Κάλαμο, το αρχαιολογικό και  λαογραφικό μουσείο της περιοχής,  το μουσείο Ζυγομαλά στον Αυλώνα, το λόφο Κοτρώνι (Ακρόπολη Αφιδνών) και την περίφημη τεχνητή λίμνη Μπελέτση στην Ιπποκράτειο πολιτεία.

Η εναλλαγή των τοπίων, με την ιδιαίτερη μορφολογία και το καταπληκτικό ανάγλυφο της περιοχής, κάνουν το Δήμο Ωρωπού, έναν από τους θελκτικότερους προορισμούς των κατοίκων της Αθήνας.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.