Δήμος Ευρώτα

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Ευρώτα

Ο Δήμος Ευρώτα βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Λακωνίας στην Πελοπόννησο. Συνορεύει βορειοδυτικά με τον Δήμο Σπάρτης, νοτιοδυτικά με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και νοτιοανατολικά με τον Δήμο Μονεμβασιάς, ενώ στην νότια πλευρά περιβρέχεται από τον Λακωνικό κόλπο. Η έκταση του Δήμου Ευρώτα είναι 654,3 τ.χλμ., το μήκος των ακτών του 17 χλμ. και ο πληθυσμός του αγγίζει τους 17.755 κατοίκους. Ο Δήμος απαρτίζεται από πολυάριθμα χωριά και έδρα του είναι η Σκάλα, η οποία απέχει 254 χλμ. από την Αθήνα και 41,5 χλμ. από τη Σπάρτη.

Ο Δήμος πήρε το όνομά του από τον ποταμό Ευρώτα, που διασχίζει ολόκληρη την περιοχή και εκβάλλει στο Λακωνικό κόλπο. Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον ποταμό προσφέρει μια εξαιρετική ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Η εύφορη πεδιάδα σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα της περιοχής συντελούν στην πλούσια παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Βασικές καλλιέργειες είναι η ελαιοκομία και τα εσπεριδοειδή. Στην περιοχή της Σκάλας και των γύρω περιοχών ευδοκιμεί η κύρια πηγή παραγωγής πορτοκαλιών Βαλέντσια στην Ελλάδα, υπαίθριων κηπευτικών και θερμοκηπίου, ενώ στα ορεινά τμήματα του Δήμου ανθίζει η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια των ελιών Καλαμών.

Η ιστορία του Δήμου ξεκινά με ευρήματα νεολιθικής εποχής, διαπερνά όλες τις εποχές και παρουσιάζει ιδιαίτερη ακμή κατά την βυζαντινή εποχή, χαρίζοντάς μας αξιόλογα επισκέψιμα μνημεία, τα οποία έχουν διασωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Μερικά από αυτά είναι η Ακραία, το Κάστρο Γερακίου, το Παλαιομονάστηρο, το Σπήλαιο των Αυγών.

Κατά τη διάρκεια του έτους στο Δήμο Ευρώτα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές δραστηριότητες, που αξιοποιούν το πολιτιστικό περιεχόμενο του Δήμου και τονίζουν τη σημασία της πολιτισμικής και πνευματικής του κληρονομιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.