Δήμος Δράμας

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Δράμας

Ο Δήμος Δράμας ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η έκτασή του είναι 833.01 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 58.944 κάτοικοι.

Η Δράμα διαθέτει ένα από τα φυσικά πάρκα της Ελλάδας στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Στις 3 του Δεκέμβρη παραμονή της πολιούχου Αγίας Βαρβάρας, ο κόσμος συγκεντρώνεται στις πηγές όπου τα μικρά παιδιά ρίχνουν καραβάκια στολισμένα με κεριά στη λίμνη των πηγών.

Κάθε χρόνο, πριν τα Χριστούγεννα, η Δράμα γίνεται μοναδική. Το χωριό του Άι Βασίλη και τα λαμπιόνια της Ονειρούπολης ανάβουν και τραβούν πάνω τους μικρούς και μεγάλους. Οι βόλτες στο εργαστήριο του Άι-Βασίλη και στα σπιτάκια των ξωτικών, στο εργαστήριο παραγωγής στολιδιών από οικολογικά υλικά, στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής μεταμορφώνουν την πόλη σε ένα ονειρικό παραμύθι.

Επίσης, όπως αρμόζει στον τόπο του Διονύσου, τελετές και έθιμα αναβιώνουν στη περιοχή. Στην Καλλίφυτο τη δεύτερη μέρα του Γενάρη πραγματοποιείται το έθιμο των «Μωμόγερων», στο οποίο συμμετέχουν χορευτές μεταμφιεσμένοι σε γέροντες. Φημισμένο είναι το έθιμο των «Αράπηδων», κάθε Γενάρη, τα Θεοφάνια, στον Ξηροπόταμο και στο Μοναστηράκι, όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας, μεταμφιεσμένοι με δέρματα ζώων και κουδούνες φορεμένες στη μέση κρατούν ξύλινα σπαθιά, «χτυπούν» όσους συναντούν «για το καλό» και περιφέρονται στους δρόμους τραγουδώντας και χορεύοντας.

Την περίοδο της Αποκριάς στη Χωριστή, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που διαρκούν από την Τσικνοπέμπτη με αποκορύφωση την παρέλαση την Καθαρά Δευτέρα.

Με μια ξεχωριστή γιορτή κρασιού η Δράμα επιχείρησε με μεγάλη επιτυχία την «ΔραμΟΙΝΟγνωσία» που πραγματοποιείται την προτελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Στην περιοχή δεσπόζουν επτά οινοποιεία που ανοίγουν τις πόρτες σε όλους τους επισκέπτες για να γευτούν τις μυρωδιές των κρασιών τους. Μουσικές, τύμπανα, μπάντες, πολύχρωμα φώτα, μυστικές συνταγές, εικαστικά δρώμενα, συνθέτουν έναν πολύχρωμο πίνακα συμμετέχοντας στη διάθεση της γιορτής.

Το καλοκαίρι η Δράμα πλημμυρίζει μουσικές. Πρώτα τον Ιούνιο με το Φεστιβάλ Νεανικών Μουσικών Σχημάτων στο Πάρκο του Καλού Αγρού και τον Αύγουστο με το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στον Ξηροπόταμο Δράμας. Το γεγονός που μεταμορφώνει την Δράμα σε μια μεγάλη μουσική γιορτή, είναι το «Dramaica Youth Festival». Η πόλη το Σεπτέμβριο πλημμυρίζει από σινεφίλ από όλο τον κόσμο οι οποίοι απολαμβάνουν έναν θεσμό που διαρκώς ενισχύεται και δυναμώνει. Το «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» έχει διεθνή αναγνώριση και προβάλει σημαντικά το έργο των νέων κινηματογραφιστών.

Όλη η ευρύτερη περιοχή είναι πλούσια σε φυσικές ομορφιές. Το Δάσος της Ελατιάς (ή Καράντερε) βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του Δήμου, κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, σε απόσταση 70 χλμ. από τη Δράμα. Έχει χαρακτηριστεί «αυθεντικό και ανεπανάληπτο μουσείο της φύσης», καθώς εκεί υπάρχει το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος Ερυθρελάτης. Πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές μέσα στο φυσικό περιβάλλον του Δάσους της Ελατιάς που ανήκει στο ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ανταμείβουν τον επισκέπτη.

Για τους μύστες των υπαίθριων δραστηριοτήτων η Δράμα είναι σωστός παράδεισος. Από τον Κορύλοβο (λόφος στην πόλη) οι αεραθλητές κάνουν απογειώσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς και ο επισκέπτης μπορεί επίσης να γευτεί την μαγεία της ελεύθερης πτήσης με πιστοποιημένους πιλότους της αερολέσχης ΑΙΟΛΟΣ ΔΡΑΜΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.