Δήμος Δοξάτου

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Δοξάτου

Ο Δήμος Δοξάτου είναι δήμος περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συστάθηκε με τοΠρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Δοξάτου καιΚαλαμπακίου. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 244.1 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 14.516 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε το Καλαμπάκι.

Η περιοχή παρουσιάζει μια συνέχεια ζωής και πολιτισμού από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τους νεότερους. Ο εύφορος κάμπος και οι πήγες Βοϊράνης συντηρούσαν αυτούς τους πρώτους οικισμούς, οι όποιοι  κατοικήθηκαν και στους ιστορικούς χρόνους.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ιστορικότητας του τόπου αυτού είναι η καλλιέργεια του καπνού όπου έκανε την περιοχή ένα από τα πιο γνωστά στην ευρύτερη Ελλάδα. Οι αμπελώνες και το κρασί, οι ελιές και το ελαιόλαδο, τα δημητριακά είναι από τα παλαιότερα γνωστά τοπικά προϊόντα.

Μερικές από τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως Ορειβατικός, Θρησκευτικός και Τουρισμός Εξερεύνησης προσφέρει ο Δήμος Δοξάτου καλύπτοντας τις διαφορετικές προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη.