Δήμος Δέλτα

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Δέλτα

Ο Δήμος Δέλτα είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συστάθηκε το 2011 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από τη συνένωση των τριών προϋπαρχόντων δήμων Αξιού, Εχεδώρου και Χαλάστρας, που σήμερα αποτελούν τις 3 Δημοτικές Ενότητες. Σήμερα αποτελείται από 8 Δημοτικές Κοινότητες (Ανατολικού, Διαβατών, Καλοχωρίου, Κυμίνων, Νέας Μαγνησίας, Νέων Μαλγάρων, Σίνδου και Χαλάστρας) και 1 Τοπική Κοινότητα (Βραχιας). Βρίσκεται στα όρια της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, μόλις 8 χλμ. δυτικά από το ιστορικό κέντρο. Από την επικράτειά του διέρχεται η ΠΑΘΕ και η Εγνατία Οδός. Έχει έκταση 308,88 τ.χλμ. και ο μόνιμος πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 45.839 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι η Σίνδος, στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της οποίας το 1912 αναγγέλθηκε η αποδοχή των όρων και η παράδοση της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

 

Ο Δήμος μας πήρε το όνομά του από τα μοναδικής ομορφιάς δέλτα των ποταμών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία που βρίσκονται στην επικράτειά μας. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας (Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης) και μία από τις μεγαλύτερες Βιομηχανικές Ζώνες (ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και Βιομηχανικό Πάρκο Καλοχωρίου). Περιλαμβάνει έναν κάμπο – με τους μεγαλύτερους ορυζώνες της Ευρώπης. Αποτελεί ένα φυσικό «πάρκο» της αστικής Θεσσαλονίκης, ως η πιο κοντινή στην πόλη ύπαιθρος.

 

Η Σίνδος και η Χαλάστρα συγκαταλέγονται στις 26 «ιδρυτικές πόλεις» της Θεσσαλονίκης το 315. Στην ευρύτερη περιοχή της Σίνδου ανακαλύφθηκε (1980-1982) αρχαίο νεκροταφείο 121 τάφων με λίθινες σαρκοφάγους και πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, οι οποίοι χρονολογούνται από το 560 ως το 450 π.Χ.. Στον Αξιό ποταμό στην περιοχή του σημερινού Δήμου Δέλτα, το 1912 με τη βοήθεια των κατοίκων τη Χαλάστρας κατασκευάστηκαν οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη μιας και από εκεί πέρασε πρώτος ο ελληνικός στρατός για να εισέλθει πριν από τον βουλγαρικό ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.