Δήμος ΄Αργους Ορεστικού

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος ΄Αργους Ορεστικού

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Καστοριάς και έχει έκταση 340,731 τετρ. χλμ.. Έδρα του Δήμου είναι η πόλη του Άργους Ορεστικού.

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού συγκεντρώνει το 32,8% του συνολικού πληθυσμού του νομού καθώς έχει 11.739 κατοίκους πραγματικό πληθυσμό (απογραφή 2011). Πρόκειται για ένα κατεξοχήν ορεινό δήμο με το 73% των δημοτικών και τοπικών διαμερισμάτων του να είναι ορεινά και ημιορεινά και μόλις το 27% πεδινά. Τη σημαντικότερη υδάτινη επιφάνεια του Δήμου την αποτελεί ο ποταμός Αλιάκμονας, ο οποίος διατρέχει το Δήμο σε μια απόσταση 30 χλμ.

Η περιοχή του Δήμου Άργους Ορεστικού είναι από τις πλέον αξιόλογες του Νομού από άποψη γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οι γεωργικές καλλιέργειες αποτελούν βασική αγροτική δραστηριότητα της περιοχής και ακολουθούν η κτηνοτροφική δραστηριότητα και η εκτροφή γουνοφόρων ζώων. Η περιοχή είναι ιδανική για την παραγωγή ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων, κυρίως λόγω της τοπογραφίας και των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών.

Οι αστικές, κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές, τα δίκτυα προσβασιμότητας, οι δομές εκπαίδευσης και υγείας όλων των βαθμίδων έχουν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Το αεροδρόμιο Καστοριάς (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ) βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό ανατολικά του οικισμού σε εκτός σχεδίου περιοχή. Επίσης, στην περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και της Κάθετης Οδού σύνδεσης του Νομού μ’ αυτήν και της εξόδου προς την Αλβανία.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου καταδεικνύουν την πολιτισμική του συνάφεια με τον κλασικό ελληνικό κόσμο. Κορυφαία αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτής είναι ο «Σκεπτόμενος» – αγαλματίδιο του 8ου περίπου αιώνα, που σηματοδοτεί καλλιτεχνικά την αφύπνιση των επιστημών και η στήλη της Βάττυνας-ενεπίγραφη μαρτυρία για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Από την περίοδο της τουρκοκρατίας κατάγονται δύο πολιτισμικοί θεσμοί που μέχρι και σήμερα επιβιώνουν και ζωογονούν την οικονομία και τον λαϊκό πολιτισμό: η Επταήμερη εμποροπανήγυρη Σεπτεμβρίου και το Τριήμερο Καρναβάλι Πρωτοχρονιάς.

Στις εστίες του σύγχρονου πολιτισμού καταγράφονται το Μουσείο Παλαιοβοτανικής και Παλαιοντολογίας του Νοστίμου, το οποίο φιλοξενεί φυτικά, ζωικά και θαλάσσια εκθέματα 20 εκατομμυρίων χρόνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται συγκεντρωμένα και σχολιασμένα τα σημαντικότερα ίχνη του Ελληνικού Πολιτισμού που άνθισε σ’ αυτή την περιοχή από την εποχή του Όμηρου ως τον Αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο επισκέψιμος χώρος της Διοκλητιανούπολης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική του Δήμου και το ανά διετία Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ.

Στα Ιαματικά Λουτρά της Τοπικής Κοινότητας Αμμουδάρας του Δήμου λειτουργεί υδροθεραπευτική μονάδα η οποία είναι από τις πλέον σύγχρονες. Το νερό των Ιαματικών Λουτρών ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, δερματικές παθήσεις, αρθροπάθειες και παθήσεις του αναπνευστικού.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.