Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

ΔΕΠΑΝ / ΟΤΑ
Εικόνα: Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης είναι δήμος της Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ανδραβίδας, Βουπρασίας, Κάστρου – Κυλλήνης και Λεχαινών. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 354,12 τ.χλμ.. Έδρα του δήμου ορίστηκαν τα Λεχαινά και ιστορική έδρα η Βάρδα.

Ο δήμος έχει πλούσια παραγωγή σε αγροτικά προϊόντα και αλιεία, είναι στη πλειοψηφία του πεδινός, σε μεγάλο μέρος του βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, έχει αρκετές παραλίες όπου έχουν δημιουργηθεί τουριστικά καταλύματα όλων των ειδών (από υπερπολυτελή ξενοδοχεία ως Ramsar), έχει το Λιμάνι της Κυλλήνης όπου υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, έχει το Πολεμικό Αεροδρόμιο – της Ανδραβίδας, και ένα πλήθος ιστορικών μνημείων και αξιοθέατων.

Η γεωγραφική θέση του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης στο βορειοδυτικό μέρος της Πελοποννήσου προσφέρει δικαιωματικά τον όρο «γεωγραφικό πλεονέκτημα» έναντι άλλων περιοχών της Ελλάδας, βασιζόμενη στην αμφιθεατρική θέση του Δήμου με θέα τα διακριτά με το μάτι νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθος και Κεφαλονιά). Ο όρος «γεωγραφικό πλεονέκτημα» ενισχύεται από την αρμονική συνύπαρξη βουνού, θάλασσας και δάσους αναδεικνύοντας τον τόπο σε εξαιρετικής κατηγορίας Τουριστικό Προορισμό δραστηριοτήτων, αναψυχής και άθλησης.

Η απέραντη παραλία από ψιλή άμμο που ξεκινά από το δάσος της Στροφυλιάς, περνά από τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι, την Κυλλήνη, το Κάστρο και καταλήγει στα Λουτρά της Κυλλήνης εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Το επιβλητικό Κάστρο Χλεμούτσι δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Με έναν περίπατο στους διαδρόμους του ο επισκέπτης αφουγκράζεται τα βήματα των ιπποτών. Τα άλογα της φυλής Ανδραβίδας, που εκτρέφονται εδώ και αιώνες στην περιοχή, αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού.

Τα Ιαματικά λουτρά της Κυλλήνης και της Υρμίνης, αξίζει να τα επισκεφθούν όχι μόνο οι λάτρεις του θερμαλισμού αλλά και κάθε επισκέπτης, αφού συνδυάζουν ειδυλλιακά τοπία, καθαρές παραλίες και ιαματικούς σκοπούς.

Η οικία του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες πεζογράφους του 20ου αιώνα, κύριος εκπρόσωπος του ηθογραφικού διηγήματος, αποτελεί αξιοθέατο στο κέντρο των Λεχαινών, αφού γεννήθηκε εκεί το 1866, ενώ υπάρχει προτομή του στην πλατεία Αγ. Δημητρίου.

Ο Φάρος Καυκαλίδας, Μουσεία, Ιερές Μονές, όμορφοι οικισμοί και φυσικά τοπία, όλα αυτά τα αξιοθέατα σε συνδυασμό με τις πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες καθιστούν την περιοχή ένα ιδανικό προορισμό για εξερεύνηση.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε εδώ.